LOCATIE - Boerenlodge

Ga naar de inhoud
LOCATIE
                                                                                                                                                                                                                              
           Waar de rust is en de drukte gezocht kan worden       


FLUITENBERG

Het mooie Fluitenberg op zijn Drents genaamd Fluitenbarg gelegen in Zuidwest Drenthe, grenzend aan de plaatsen Hoogeveen, Zuidwolde, Ruinen en Echten.
De Fluitenberg is een hoogte in het lage land bij het Oude Diep. Een oudere naam is Vleutenbarg, afkomstig van De Vleute (vliet of stroom), de naam van een deel van de beek die na de stichting van Hoogeveen Het Oude Diep is gaan heten.

Vlakbij Fluitenberg liggen de “zeven heuvels”. Het getal zeven is symbolisch het is een prehistorische begraafplaats, waar gestorvenen in grafheuvels bijeengezet werden. De bekende archeoloog professor dr A.E. van Griffen heeft een deel van de heuvels onderzocht en diverse vondsten gedaan. De grafheuvels die beschermd monument zijn, wijzen op een zeer oude bewoning vna de streek. Fluitenberg is vanaf het begin aan sterk georiënteerd op Hoogeveen.

Het gebied waar Fluitenberg gevestigd is, wordt waarschijnlijk al zeer lang bewoond door mensen. Vlak bij Fluitenberg zijn zeven grafheuvels gevonden. Hierin zijn oude voorwerpen aangetroffen, waaronder de Kano van Pesse. Deze kano dateert tussen 8200 en 7600 v.Chr. en is daarmee de oudste boot ter wereld. Te bezichtigen in het Drents museum van Assen.
Voor de stichting van Hoogeveen heette het gebied rondom het huidige Fluitenberg De Vleutenbarg: een verhoging rondom De Vleute, zoals het beekje dat langs Fluitenberg stroomt toen heette. Lange tijd heeft er maar één boerderij gestaan.

De Boerenlodge is gelegen tussen Fluitenberg en Echten. Tot enkele jaren terug behoorde dit gedeelte van Fluitenberg nog bij Echten. Dit pittoreske plaatsje heeft ook een rijkelijke geschiedenis en is de moeite waard om naar toe te wandelen of doorheen te fietsen. Vanaf de Boerenlodge loop je binnendoor via een natuurgebied naar een Havezate”Het huis van Echten”. Dit prachtige complex en zeker de ligging zullen niet teleurstellen.  De achterliggende tuinen zijn vrij toegangelijk en vanaf mei tot oktober is er een beeldenexpositie. Verderop tref je nog het “Huus met de Belle” gevestigd in een voormalige schaapskooi. Dit informatiecentrum verkoopt leuke ambachtelijke spulletjes en er worden diverse activiteiten georganiseerd. Ook het Engelse theehuis Tea Time is een bezoek waard, waar de high tea en lunch nog op een ambachtelijke wijze wordt geserveerd.

DRENTHE IS HET ONTDEKKEN WAARD
SDFSDF

Terug naar de inhoud